Friss topikok

Állandó oldalak

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2 tétel | Diabétesz

2013.01.14. 00:18 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

Cukorbetegség

A cukorbetegség (magyarul: édes vizelés) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

A cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben vagy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent, és így a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a reggeli (koplalás utáni) vércukor szint magasabb, mint 6,7 mmol/l több mint, egy alkalommal. Ha 75g glukóz elfogyasztása után két órával a vércukor szint 11mmol/l felett van, az is diagnosztikus értékű. Ezt a cukorterheléses vizsgálatot akkor szokták végezni, ha egyéb tünetek utalnak a betegségre, de az éhgyomri vércukorszint normális.

Diéta jelentősége

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények, megelőzését jelenti.

A diéta kialakításánál elsődleges szempont, hogy egyénre szabottan alakítsuk ki.

A diabéteszes étrend kb. 20%-ban fehérjéből, 45%-ban szénhidrátból, és 35%-ban zsírból álljon. A napi szénhidrát mennyiség ne lépje túl a 250g-ot.

Az megfelelő mennyiségű és megfelelő tápanyag összetételű ételt, napjában több, minimum 5, maximum 7-8 étkezésre kell szétosztani. Az azonos mennyiségű táplálék több kisebb részre osztva inkább hasznosul, mint raktározódik.

Ajánlott élelmiszerek: rizs, búza, barna kenyér, színes főzelékek, saláták, friss zöldségek, zsírszegény tejtermékek,  sovány túró, sovány húsok, lehetőleg növényi olaj használata (vagy pl. teflon bevonatú edénybe zsírmentesen, ill. grillezve), étkezési korpa (növényi rostok), gyümölcs.

 

A rendszeres testmozgás

A mozgásszegény életmód a civilizált társadalmak legfőbb egészségügyi problémáinak, a legfőbb népbetegségeknek az egyik általánosabb érvényű okozója.

Mozgásszegény életmódját a mai ember nem azzal a szándékkal alakította ki, hogy megbetegítse magát. A mai ember egyszerűen csak él a civilizáció adta lehetőségekkel, s ennek velejárója a mozgásszegénység. Csak használjuk az autót, a liftet, a mozgólépcsőt, a tv-t, a számítógépet –és máris eltöltjük napjainkat úgy, hogy mindennapi tennivalóinkat mozgás nélkül teljesítjük.

Sajnos nagyon sokféle bajnak és betegségeknek okozója a mozgásszegény életmód. Ezek közül vannak olyanok, amikben idő előtt meghalunk, és vannak olyanok is, amelyektől csak rosszabbul élünk.

Mozgásszegény életmód, mint kockázati tényezők a cukorbetegség kialakulásában, az anyagcsere egyensúly felborulása miatt.

A rendszeres testmozgás, hormonális hatásainál fogva jótékony hatással van az anyagcserére, nem is beszélve a testsúly könnyebb kontrollálásáról.  A cukorbetegek nagy része túlsúlyos, így a súlyfelesleg ledolgozása önmagában is sokat tud javítani a szénhidrát anyagcserénken.

 

 

 

 

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei:

  • Retinopátia: A szem ideghártyájának (retina) károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet.
  • Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
  • Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.
  • A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.
  • Nagyerek betegségei (makroangiopátiák): Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben. Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.

 

A diabéteszes láb ápolása

  • A kiserek keringési elégtelensége miatt feltétlenül gondoskodjunk kényelmes ruházatról, cipőről, melyek segítségével a bőr sérülései megelőzhetőek.
  • Mindennap langyos vízben alaposan mossa meg a lábát, és törölje szárazra a lábujjait is.
  • Hetente 1-2 alkalommal kenje be a bőrkeményedéseit puhító kenőccsel.
  • Körmei egyenesre vágja, ne túl rövidre, a sarkokat ne kerekítse le.
  • Gombásodás vagy legkisebb sérülés esetén azonnal mutassa meg kezelőorvosának.
  • Kényelmes lapos sarkú cipőt hordjon.
  • Mindennap tiszta, puha, középvastag pamutzoknit hordjon.
  • Ne járjon még otthon sem mezítláb.
  • Óvja a lábát, a hideg és meleg hatásoktól.


Megelőzés:

Egészséges életmód!

Főbb követelménye:

-          Személyi higiéné

-          Egészséges táplálkozás

-          Több mozgás

-          Stressz tűrés, stresszkezelés

-          Nem dohányzás

-          Kevesebb alkoholfogyasztás

-          Időben orvoshoz fordulás

Címkék: cukorbetegség modul egészségfejlesztés szóbeli egészségnevelés diabétesz Egészségmegőrzés vizsgafeladatai

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtetel.blog.hu/api/trackback/id/tr375014838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása