Friss topikok

Állandó oldalak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

6.tétel Sexuális felvilágosítás

2013.03.10. 01:45 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

Közeli rokona Panni 15 éves, megismerkedett egy idősebb fiúval, akivel egy hónapja már együtt jár. Úgy gondolja, hogy közelebb szeretne közelebb kerülni a fiúhoz és felmerült benne a fogamzásgátlás kérdése. Tekintettel közeli baráti kapcsolatukra Önhöz fordul tanácsért! A szülei féltik gyermeküket, ezét vele nem tudja megbeszélni a problémáját. Segítsen tanácsaival a helyzet megoldásában!

A beszélgetés során az alábbi szempontokra térjen ki:

- párkapcsolatok

- nemiség kérdése, szexualitás

- fogamzás gátlás lehetőségei

- a nemi szervek higiénéjének jelentősége

- szexuális úton terjedő betegségek, és a megelőzés módjai

- sürgősségi fogamzásgátlás

- tinédzser ambulanciák

 

A párkapcsolatok szakaszai:

1. Lelkesedés

Ekkor rózsaszínű a világ. Kinyílsz az emberek felé, mint a fenti tulipán. Még a nehézségeket is sokkal könnyebben veszed. Az új kapcsolat igazi energiaforrás lesz, amely életed megannyi területét táplálja. Párod hibáit is az erényeihez sorolod. Lelkesítő közös célokat láttok: az első randevú, az első csók…...., az eljegyzés, majd a házasság.

2. Megszokás

A lángoló szerelem elmúlik. Mindenki teszi a maga dolgát. De főleg a munka, a munka, meg a munka. A közös cél néha már legfeljebb csak egy nyaralás megtervezésében nyilvánul meg. A kapcsolat egyfajta fáradt kötelezettséggé alakul, amelyben megrekednek a szokás ereje által.

Ebben a fázisban, ha egyéni célokat meg is fogalmaznak, azok ellentétes irányúak, és már nem kompatibilisek. Az érdemi kommunikáció hiánya következtében az eltávolodás párosul az unalommal.

3.Kiábrándulás

Innen nincs visszaút. Ahogyan a lelkesedés idején a hibák is erényesek voltak, itt a korábbi erények is hibákká válnak. A világ ismét más színű, rózsaszín helyett szürke. Ha nem szakítanak, akkor az egyedülléttől való félelem, és a beszilárdított kötelezettségek súlya alatt nyomorítják tovább egymás lelkét.

 

Egy jó kapcsolat legfontosabb jellemzői:

  • Nem válással végződik! (persze, hogy ez még kevés, de a lesújtó statisztikákat szemlélve mégis jelentős.)
  • Egyéni célokkal rendelkeznek. Az álompár mindkét tagja pontosan tudja, hogy merre tart az élete - mert ők irányítanak.
  • Közös célok erősítik kapcsolatukat. A személyes céljaik támogatják egymást, és közös célokban is manifesztálódnak.
  • Érd el, hogy a kapcsolatod mindig a lelkesedési fázisban maradjon!
  • Állapotfelmérés: Ahhoz, hogy a megszokási fázisból pozitív irányba mozdulhass, először tudnod kell, hogy kapcsolatod hol tart ebben a pillanatban. Találj egy kis időt, amikor egyedül csendben értékeled a helyzetet!
    Mi van? Mi jó? Mi rossz? Min változtatnál? Mit hagynál el? Mire vágysz? ...és így tovább.
  • Beszéljétek meg! Mutassátok meg egymásnak, hogy mire jutottatok! Ismerjétek meg jobban egymás igényeit, vágyait, elképzeléseit, vagy sérelmeinek okát. (A többség sajnos jobban ismeri kedvenc sorozatának főszereplőjének
  • Legyél nyitott, előítéletektől mentes, és vizsgálódó.
  • Kompenzáció - mint a párkapcsolatok tendenciája: Keressük a párunkat, de vajon önmagunkat megtaláltuk-e már? Sok csalódásnak az az egyszerű oka, hogy az élet értelmét valaki másban keressük. Ez a hozzáállás kialakítja a függőséget, amely kudarc esetén - és ez a gyakoribb - szenvedést okoz. Idővel kiderülhet, hogy a társról alkotott vágykép nem fedi a valóságot, ráadásul a kontrollálatlan változás is közrejátszik. Óriási különbségek vannak férfiak és nők között. Egy nő sokkal önfeláldozóbb, könnyebben alárendeli magát a férfinak, és ez így is van rendjén, ameddig a férfi szeretően gondoskodik róla. Az örök időkre fogadott szerelem azonban megváltozhat.

A nemiség kérdése, szexualitás

 

A nemiség, a szexualitás mindhárom alapvető komponense:

  1. 1.        a testi nem,
  2. 2.        a nemi szerep és
  3. 3.        a szexuális orientáció

A testi nem (szexus)

A testi nemet mint az egyén nőies vagy férfias jellegét határozhatjuk meg. Ez öt testi kritérium alapján történik: a kromoszomális, a gonadális, a hormonális nem, a belső és a külső nemi szervek. Az egyének olyan mértékben nőiesek vagy férfiasak, amennyiben a nőiesség vagy férfiasság testi kritériumait birtokolják.

A legtöbb ember mind az öt kritérium szerint egyértelműen nőies vagy férfias.

Egy kisebbséget azonban nem lehet egyértelműen besorolni. Testük ugyanis mind nőies, mind férfias jegyekkel rendelkezik. (Interszexualitás)

A nemi szerep (genusz)

A nemi szerepet, mint az egyén nőies vagy férfias jellegét határozzák meg. Ez bizonyos pszichoszociális tulajdonságok alapján jön létre, amelyeket az egyik nemnél fejlesztenek, a másiknál viszont elnyomnak.

Az egyének olyan mértékben femininek vagy maszkulinok, amennyiben a nemi szerepükkel összhangban vannak.

A legtöbben vállalják a testi nemüknek megfelelő nemi szerepet. Egy kisebbség nemi szerepviselkedése azonban részben ellentétes a saját testi nemével (transzvesztizmus), egy még csekélyebb kisebbségnél pedig teljes szerepcsere figyelhető meg (transszexualizmus).

A szexuális orientáció

A szexuális orientációt mint az egyén heteroszexuális vagy homoszexuális beállítottságát határozhatjuk meg, a szexuális partnerválasztás alapján.

Az egyén olyan mértékben heteroszexuális vagy homoszexuális, amennyire erotikusan a másnemű, vagy azonos nemű partnerekhez vonzódik.

A legtöbben kifejezetten előnyben részesítik a másnemű partnereket (heteroszexualitás). Egy kisebbség azonban mindkét nemhez vonzódik (biszexualitás), egy jóval csekélyebb kisebbség viszont főleg (vagy kizárólag) azonos nemű partnerekhez vonzódik (homoszexualitás).

A nemi ismertetőjegyek praktikus felosztása

A köznapi gyakorlat számára, erős leegyszerűsítéssel a nemi ismertetőjegyek három fajtáját különböztethetjük meg:

1. Elsődleges nemi jegyek

Ennek elsődleges jellemzői a külső nemi szervek. Ezek a születéstől kezdve megvannak és általában jól felismerhetőek és megkülönböztethetőek (az interszexuális variánsok ritka kivételével). Az újszülött nemét tehát általában az elsődleges nemi jegyek alapján határozzák meg.

2. A másodlagos nemi jegyek a pubertás során alakulnak ki, s erősítik a férfi és nő közötti testi különbségeket (pl. mellek a nőnél, szakáll a férfinél).

3. Harmadlagos nemi jegyek a pszichoszociális tulajdonságok, amelyeket az egyik nemnél erősítenek, a másiknál pedig elnyomnak (pl. kedvesség a nőnél, harciasság a férfinél). A nemek kulturálisan elvárt különbsége általában a ruházat és hajviselet különbözőségében is megnyilvánul.

Az elsődleges és másodlagos nemi jegyek az egyén női vagy férfi voltát jelölik (vagyis a nemére jellemző testi sajátosságát) jelölik, a harmadlagos jegyek pedig nőiességét vagy férfiasságát (vagyis a nemére jellemző pszichoszociális sajátosságát). Az elsődleges és másodlagos nemi jegyek biológiailag meghatározottak. A harmadlagos jegyeknek is van biológiai alapjuk, de túlnyomórészt kulturálisan meghatározottak.

 

A kromoszómák szerepe

A nő és a férfi szexuális fejlődését messzemenően meghatározzák a kromoszómák és a hormonok.

 

Fogamzásgátló módszerek

 

Szerencsére ma már egyre több módszer létezik, amit alkalmazva megelőzhetjük a felesleges idegeskedést. Ahhoz, hogy megtaláljuk számunkra a legjobbat, ismernünk kell a lehetőségeket, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy közösen kell döntenünk. Hiszen a férfi is ugyan-olyan szereplője a történetnek, mint a nő, a felelősség mindkettőjüké.

Ahogy már említettem a fogamzásgátlás tárháza elég nagy. Létezik természetes és hormonális módszer. A természetes védekezési forma a peteérés időpontjának meghatározásán alapul. Sajnos ebben az esetben nagyon oda kell figyelni, mert sok esetben probléma adódhat.

Természetes fogamzásgátló módszerek:
Naptári módszer: A lényeg, hogy ki kell számolni, melyek a termékeny napok. Ez a lehető-ség elég veszélyes, hiszen csak akkor hatásos, ha szabályos a ciklus, ami a legtöbb nő eseté-ben nem így van.

Hőmérőzés: A testhőmérséklet által meghatározható, hogy mikorra várható a peteérés.

Ovulációs módszer: Ebben az esetben a méhnyak nyák állagát kell megvizsgálni, ha a nyák átlátszó, és hasonlít a tojásfehérjéhez, akkor termékeny időszak van.

Megszakított közösülés: Ez az egyik legrégibb módszer, és egyben a legveszélyesebb is. A lényeg, hogy ne kerüljön spermium a hüvelybe.

Természetes módszerek közé tartozik még a spirál, ami a méhen belül elhelyezkedő fogamzásgátló, valamint a sokak számára ismert óvszer. Az utóbbi nem igazán tartozik a férfiak kedvence közé, de ez a legegyszerűbb módszer. Használata két esetben is megvéd, egyrészt a nem kívánt terhességtől, valamint a nemi úton terjedő betegségektől is.

Hormonális fogamzásgátló módszerek
Ezek közül a legismertebbek a tabletták. Ezt a védekezési formát tartják manapság a legbiztonságosabbnak, bár ez sem nyújt száz százalékos védelmet. A tabletták mellett léteznek injekciók, implantátumok, hüvelygyűrűk.

A tablettáknak több típusa ismert, ezért fontos, hogy a nőgyógyász által előírt típust szedjük. A gyógyszer gátolja a tüszőrepedést és a peteérést, megakadályozza a megtermékenyített pete beágyazódását. Létezik sürgősségi fogamzásgátlás, amihez tényleg csak akkor folyamodjunk, ha vészhelyzet van. Ez szintén tabletta formában található meg, és az együttlét után 72 órán belül nyújt segítséget.

 

A nemi szervek higiéniája:

A személyi higiéné az egyénre vonatkoztatott, életkori sajátosságoknak megfelelő, helyes egészségügyi szokások összessége.

 

Nőknél a hüvely felől a végbél felé haladva, hogy a végbél baktériumai ne jussanak be a hüvelybe. Nagy gondot kell fordítani a menstruáció alatti higiénére. Tampon használat esetén, gyakran cseréljük (váladékpangás) és ha lehet, csere esetén mosakodjunk meg.

A hímvesszőnél a makk bőrét (fityma) visszahúzva, mert alatta könnyen meggyűlik a fityma belső lemeze által termelt faggyú, és bomlása gyulladást okozhat.

Közösüléskor a partnereinket ne váltogassuk, használjunk óvszert, mosakodjunk előtte és utána. Az altest legalkalmasabb tisztálkodási berendezése a bidé. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal keressük fel az orvot, hiszen jobb a megelőzés, de ha baj van, a korai kezelés eredményesebb.

 

 

Sürgősségi fogamzásgátlás

Ma már nem kell tehetetlenül várni napokig vagy 2-3 hétig egy védekezés nélküli szeretkezés után, hogy kiderüljön, létrejött-e nem kívánt terhesség vagy esetleg most az egyszer sikerült megúszni. Ma már ilyen esetekben is nagyrészt elkerülhető a terhesség kialakulása. A megelőzés módja a sürgősségi fogamzásgátlás, melynek széles körben alkalmazott eszköze a sürgősségi tabletta.

A sürgősségi fogamzásgátlás egy lehetőség a szeretkezés utáni néhány napban a nem kívánt terhesség megelőzésére olyan esetekben, amikor védekezés nem történt, vagy nem sikerült megfelelően védekezni (pl. elszakadt az óvszer), illetve nemi erőszak esetén. Ennek a lehetőségnek az élettani alapja az, hogy néhány napot igénybe vesz, míg a petefészekből kilökődött petesejt a méhkürtön átvándorolva eljut a méh üregébe. Ez alatt a néhány nap alatt megakadályozható, hogy kialakuljon a méhben fejlődő terhesség.

A sürgősségi tabletta a "nem védett" szeretkezést követően 72 órán belül nyújt lehetőséget a nem kívánt terhesség megelőzésére.

A sürgősségi tabletta sárgatesthormont tartalmaz, azonban jóval nagyobb adagban, mint a rendszeresen szedett alacsony hormontartalmú fogamzásgátló tablettában található egy napi mennyiség.

Attól függően, hogy a sürgősségi tablettát a menstruációs ciklus során mikor alkalmazzuk, a következőképpen fejti ki hatását: befolyásolja a tüszőrepedést, akadályozza a fogamzást és/vagy a beágyazódást. A beágyazódott megtermékenyített petesejtre, tehát a méhben fejlődő terhességre már nincs hatással. Ennek két szempontból van jelentősége. Egyrészt a sürgősségi tabletta nem hoz létre abortuszt, másrészt későn alkalmazott tabletta esetén nem kell tartani magzati ártalomtól, a terhesség kihordható.

A sürgősségi tabletták receptre válthatók ki a gyógyszertárakban. Célszerű nőgyógyász szakorvost felkeresni, de családorvos is felírhatja.

Az országban több kórház nőgyógyászati osztályán működik sürgősségi fogamzásgátló ambulancia, ahol a nap 24 órájában kérhetnek információt és segítséget "vészhelyzetben" akár személyesen, akár telefonon. Az ambulanciákon a sürgős segítség után, de ettől függetlenül is, tanácsot lehet kérni a rendszeres fogamzásgátló módszerekről, hogy a jövőben ne legyen szükség sürgős segítségre a védekezés elmaradása miatt.

Tinédzser ambulancia

Hazánkban több mint negyven tinédzser ambulancián nyílik lehetőség a felvilágosításra. Mivel gyermekeink az iskolákban viszonylag későn kapnak felvilágosítást a szexualitásról, és a bennük zajló folyamatokról, sokszor rossz élménnyel lépnek a felnőttkorba.

Ezeket az információkat hivatottak átadni a tinédzser ambulanciák, ahol a dolgozók minden lehetséges segítséget megadnak. Ugyanakkor a fiatal kori problémákra már ingyenesen hívható segélyközpontokban és az Interneten is találhatnak megoldást.

 

Szexuális úton terjedő betegségek, és a megelőzés módjai

A szexuális együttlétek - mind hagyományos, mind orális vagy anális formája - során sokféle kórokozó cserélhet gazdát. A nemi úton terjedő betegségek csoportjába azokat soroljuk, melyeknek fő terjedési útvonala a fenti három lehet.
Maguk a testváladékok, valamint a hüvely, a pénisz, a végbél nyálkahártyája teszi lehetővé a kórokozók átadását. Mivel a vér, az anyatej, illetve a bőrön lévő sérülések egészen hasonló helyzetet teremtenek, ezen fertőzések jó része terjedhet sérüléseken, illetve vérrel való kontaktus által, sőt akár terhesség és szoptatás során is.

Életünk folyamán sokféle kórokozóval találkozunk, és mindnyájan elkapunk bizonyos fertőzéseket. Az SZTB, a szexuális úton terjedő betegségek is ezek közé tartoznak, azonban fontos tudni, hogy ezek a betegségek nemcsak a nemi szerveket, hanem a vizeletkiválasztó rendszert, sőt egyesek az egész szervezetet érintik.

Legalább 25 féle nemi úton terjedő betegséget ismerünk. A kórokozók lehetnek baktériumok, vírusok, gombák, állati egysejtűek.

A fertőzés többféle úton átadható:

  • hüvelyi közösüléssel,
  • anális szex során,
  • vér útján (pl.: HÍV-fertőzés, fertőző májgyulladás)

Tünetek lehetnek:

  1. Szokatlan, rendellenes folyás a hüvelyből (színében, szagában, összetételében), viszketés.
  2. Szokatlan váladék szivárgása a péniszből, húgycsőből.
  3. Apró hólyagok megjelenése a hüvely, pénisz, végbélnyílás környékén.
  4. Kiütésszerű bőrelváltozás, gyulladás vagy viszketés a nemiszerveken.
  5. Égő érzés, fájdalom vizeletürítés közben.
  6. Szokásosnál gyakoribb vizelési inger.
  7. Közösülés közben / után fájdalom a nemiszerveken, alhasi tájékon.
  8. Rossz közérzet, hőemelkedés láz.

Sokszor semmiféle tünet nem jelentkezik.

A legfontosabb nemi betegségek

  • Szifilisz (lues, vérbaj)

A szifiliszt spirál formájú baktériumok (Treponema pallidum) okozzák. A betegség lefolyásában négy stádiumot különböztetünk meg: az I. stádium a fertőzést követő első három hét alatt alakul ki, amikor is kemény, fájdalmatlan duzzanat alakul ki azon a helyen, ahol a fertőződés történt (általában a hímtagon, ill. a hüvelyben). Az ehhez legközelebb fekvő nyirokcsomók megduzzadnak. A daganat általában kezelés nélkül is eltűnik. Kezelés nélkül azonban a betegség kb. 6 hét múlva a II. stádiumba jut, amelynek során a baktériumok az egész testben elterjednek és bőrkiütést, lázat és nyirokcsomó-dzzanatot okoznak. Ezek a jelenségek időnként eltűnnek, de az évek során újra és újra előjönnek. Ha ebben a stádiumban sem kerül sor kezelésre, úgy több év elteltével a belső szerveket is megtámadja a betegség, ami különösen az idegrendszert érinti, így a III. stádiumban a gerincvelőt (járászavarok) és a IV. stádiumban a központi idegrendszert (elbutulás.)

A korai stádiumokban való antibiotikumos kezelés (pl. penicillinnel) teljes körű gyógyulást eredményez. A későbbi stádiumokban (III. és IV.) azonban a károk már visszafordíthatatlanok, éspedig még akkor is, ha a baktériumokat a gyógyszerekkel el lehet ölni. Terhesség során a szifilisz jelentős mértékű károsodást okozhat a magzatban.

  • Gonorrhoea (tripper, kankó)

A gonorrhoeát szintén baktérium (Neisseria gonorrhoeae) okozza. A fertőzést követő 2–7 napon belül sárgászöld, gennyes folyás kezdődik a hímvesszőből és a hüvelyből, valamint fájdalomérzés jelentkezik vizelés közben. Nőknél ezek a tünetek hiányozhatnak is. Kezeletlen esetekben a férfiaknál megfertőződhet a prosztata, az ondóvezeték és a mellékhere. Nőknél a méh, a petevezeték és a petefészkek oly mértékben károsodhatnak, hogy ez terméketlenséghez is vezethet. A gonorrhoea késői stádiumában a baktériumok az egész testben elterjednek, különösen az ízületekben és a máj környékén (perihepatitis acuta). A gonorrhoeás fertőzés kimutatása a folyás, illetve a váladék mikroszkopikus vagy tenyésztéses vizsgálata segítségével történik. A gonorrhoea antibiotikumokkal gyógyítható.

  • Chlamydia-fertőzés

A Chlamydia-fertőzés Európában nagyon elterjedt, baktérium (Chlamydia trachomatis) okozza. A betegség kellemetlen húgycsőfertőzést idéz elő, amit erős viszketés és vizeléskor égő érzés kísér. Férfiaknál a prosztata és a mellékherék, nők esetében a hüvely, a méh, a petevezeték és a petefészkek is érintettek lehetnek, ami terméketlenséghez vagy méhen kívüli terhességhez vezethet. A fertőzés gyakran észrevétlen marad, egyébként problémamentesen gyógyítható antibiotikumok segítségével. Az újszülöttek is gyakran megfertőződnek, esetükben kötőhártya- és tüdőgyulladás lép fel.

  • AIDS

Az AIDS (szerzett immunhiányos szindróma) a HIV-vírussal történő megfertőződés végső stádiumát jelenti. A mai napig kétféle vírustípust [BK1]  (HIV-1, HIV-2) sikerült kimutatni, melyeknek számos alcsoportja van. A megfertőződés és a betegség kitörése között átlagosan 12 év telik el. Ezen időszak alatt a fertőzöttek – anélkül, hogy állapotukkal tisztában lennének – a vírussal másokat is megfertőzhetnek. Az esetlegesen egyidejűleg fennálló „klasszikus” nemi betegségek (szifilisz, ulcus molle) növelik a HIV-vírussal való fertőződésre való hajlamot. A HIV-fertőzés igazolása vérvizsgálattal történik (AIDS-teszt). A betegség egyelőre nem gyógyítható és a legtöbb esetben halállal végződik. A fertőzés idejekorán való felismerése és megfelelő orvosi gondozása lehetővé teszi a betegség kitörésének a kitolását, és az érintettek életminőségének a javítását.

  • Hepatitis (fertőző sárgaság, fertőző májgyulladás)

Különböző hepatitis-vírusokat ismerünk, melyek közül elsősorban a hepatitis B (HBV) és kismértékben a hepatitis C (HCV) terjed szexuális úton. A betegség lefolyása egyénileg igen eltérő lehet: panaszmentesség is elképzelhető, vagy akut, súlyos májgyulladás (hepatitis) léphet fel, amely egyes esetekben halállal végződik. Az esetek nagy részében krónikus májgyulladás alakul ki, amely májcirrózishoz és májrákhoz vezethet.

A hepatitis B és C esetében az a probléma, hogy egyesek egész életükben vírushordozók (anélkül, hogy megbetegednének), és ezáltal másokat is megfertőzhetnek. A hepatitis B és C vírusa a nemi kapcsolaton kívül vérátömlesztéssel, az intravénás drogot használók közös tűhasználatával, sőt időnként a testváladékokkal való közvetlen vagy közvetett kontaktus révén is terjedhet rossz higiéniás viszonyok között.

Európában elsősorban az intravénás drogot használók és az egészségügyi személyzet érintett. A hepatitis B az egyetlen olyan, nemi úton terjedő betegség, amely ellen biztonságos védőoltás áll rendelkezésre.

  • Herpes genitalis

A herpes genitalis elterjedt vírusfertőzés, amely közeli rokona a herpes labialisnak (ajakherpesz). A fertőzést követő 3–7 napon belül a nemi szervek környékén kis, erősen viszkető vagy fájdalmas hólyagocskák lépnek fel, amelyek fertőző váladékot tartalmaznak. Ezen kívül a nyirokcsomók is megduzzadhatnak, és lázzal járó általános tünetek jelentkezhetnek. A vírust vagy közvetlenül lehet kimutatni a hólyagokban található folyadékból avagy közvetetten, vérvizsgálat segítségével. A kórokozó a vírusellenes gyógyszerrel folytatott kezelés ellenére az idegsejtekben túlélhet, és évekkel később is új betegséget idézhet elő, amely azonban enyhébb lefolyású. A fertőzött terhes asszonyok esetében a herpeszvírus a szülés során átterjedhet az újszülöttre, akinél súlyos betegségeket idézhet elő (pl.: agyhártyagyulladás).

  • Condyloma acuminatum (nemi szervek szemölcse)

Körülbelül 4 héttel a fertőzést követően a nemi szervek területén jelentkező szemölcsök gyakran karfiolformában jelentkeznek. A betegséget vírus okozza (humánpapillóma-vírus – HPV) és sebészeti eszközökkel (lézer, folyékony oxigén, elektrokoaguláció vagy szike segítségével) távolíthatóak el. A papillómavírus a szülés során az újszülöttet is megfertőzheti. Egyes vélemények szerint bizonyos fajta papillómavírusok okozzák a nők méhnyakrákját.

  • Trichomoniasis

A Trichomonas elterjedt egysejtű parazita, amely a húgyvezetéket és a hüvelyt érinti. A fertőzés vizes jellegű folyás és viszketés képében mutatkozik meg. A diagnózis felállítása úgy történik, hogy a kórokozót mikroszkóp segítségével mutatják ki. A világszerte fellépő, azonban ártalmatlan fertőző betegséget speciális gyógyszerekkel kezelik.

  • Gombás fertőzés

Az élesztőgomba (Candida albicans) nagyon széles körben elterjedt, és a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb kórokozója. Ez az önmagában ártalmatlan fertőzés (a hüvely, ill. a pénisz makkjának a gyulladása) azonban kellemetlen tüneteket okozhat, mint pl. viszketés és égő érzés. Nők esetében ezenkívül hüvelyváladékozás is fellép. A gombás fertőzés speciális gyógyszerek (antimikotikumok) és megfelelő higiéniás intézkedések mellett jól kezelhető.

  • Lapostetű

A lapostetű kis rovar, amely a nemi szőrzetben ássa el magát és a petéi is a szőrszálakra tapadnak. A legfontosabb tünet az erős viszketés. Eme ártalmatlan nemi betegség kezelésére speciális emulziót használnak.

  • Rüh (scabies)

A rühbetegséget atkák terjesztik (Sarcoptes scabiei), melyek a közösülés során – de a családon belül is – terjedhetnek, és járatokat fúrnak a bőrbe (az ujjak közötti terület, valamint a csukló, a hónalj, a nemi területek, a köldök és a mell érintett). Ez erősen viszkető betegséget okoz (elsősorban éjjel), amely makacs ekcémát idézhet elő. Gyakran szabad szemmel is kivehetőek az úgynevezett atkajáratok. Ilyen esetekben minden, a beteggel közös háztartásban élő személyt be kell vonni az egyidejűleg folytatott kezelésbe.

 

Mit kell tenni, ha megfertőződtünk valamilyen nemi betegséggel?

Ha felmerül a lehetősége, hogy megkapta valamelyik nemi betegséget, akkor haladéktalanul menjen el orvoshoz. A háziorvos mellett a bőrgyógyász, a nőgyógyász, az urológus vagy a belgyógyász is segíthet. Problémás dolog a nemi betegség otthoni, saját magunk általi kezelése, sőt még veszélyes is lehet, mert az orvos számára a későbbiek során megnehezíti a diagnózis felállítását, és esetleg észrevétlen marad a fertőzés.

A legtöbb nemi betegség megfelelő orvosi kezelés mellett gyógyítható. Kivételt képeznek a nemi úton terjedő vírusbetegségek, mint például a herpeszfertőzés, a hepatitis B és C és az AIDS. A modern gyógyszerek segítségével azonban még a HIV- fertőzésnél is javíthatóak a beteg életkilátásai és elsősorban életminősége. Ennek az előnyeit azonban csak azok élvezhetik, akik idejekorán megtudják, hogy HIV-vírussal fertőzöttek. Ezért érdemes valamely másik nemi betegség fennállása esetén egyidejűleg mindjárt a HIV-tesztet is elvégeztetni. Beszélje ezt meg orvosával.

Ha Ön valamilyen nemi betegségben szenved, akkor – partnere védelme érdekében - mindaddig le kell mondania a szexuális kapcsolatról, míg a betegség meg nem gyógyul, és így már nem áll fenn annak a veszélye, hogy a partnerét megfertőzi. Orvosa tájékoztatja Önt, hogy mikortól nem kell már számolnia a fertőzés veszélyével. Korábbi és/vagy jelenlegi partnerét tájékoztassa nemi betegségéről. Legalább egyikük valószínűleg ugyanabban a betegségben szenved (különben Ön sem fertőződhetett volna meg), és valószínűleg már Ön is továbbadta a fertőzést másoknak. Ezek a személyek is keressék fel az orvost, és szükség esetén részesüljenek kezelésben.

Sok ember problémásnak érzi azt, hogy a nemi betegségéről beszéljen. A bizalom és nyíltság azonban elengedhetetlen az orvos irányában, aki az orvosi titoktartás betartása mellett szakszerűen és előítéletek nélkül végzi el a szükséges kezeléseket.

Hogyan védekezhetünk a nemi betegségek ellen?

Mivel a nemi betegségek kizárólag közösülés útján terjednek, a védőintézkedéseket is e körben kell alkalmaznunk. Egyes nemi betegségek kívülről láthatóak, sok esetben azonban a partneren nem lehet észrevenni, hogy esetleg valamilyen nemi betegségben szenved.

Kockázatos helyzetek:

  • Általánosságban a korán kezdett nemi élet
  • Új partner, akinek korábbi nemi szokásait nem ismerjük
  • Gyakori partnerváltás
  • Alkalmi partnerekkel folytatott szex
  • Turizmussal kapcsolatos szex
  • Speciális szexuális szokások
  • Csoportos szex
  • Sérülések fokozott lehetősége a szexben

Védekezés:

  • Csökkentsd a szexuális partnereid számát (valószínűség számítás szerint is megalapozott).
  • Ha partnered rejtett, vágyakat ébresztő zugaiban a fent említett rendellenességet észleled, szüneteltessétek a szexet.
  • Használj gumióvszert, megfelelő minőségű óvszert használva a fertőzés kockázata minimálisra csökkenthető.
  • Szeretkezés után mielőbb ürítsd ki a hólyagodat, és mielőbb mosd meg altestedet alaposan, így elkerülhető a húgyhólyag és húgycső gyulladásos betegsége.
  • Hűség
  • Gondos partnerválasztás
  • AIDS-teszt
  • Futó szexuális kapcsolatok kerülése
  • A droghasználat mellőzése
  • Hepatitis B elleni védőoltás

 

 

Címkék: betegségek felvilágosítás modul egészségfejlesztés szóbeli nemi egészségnevelés sexuális Egészségmegőrzés vizsgafeladatai

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtetel.blog.hu/api/trackback/id/tr75125471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása