Friss topikok

Állandó oldalak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

8. tétel Védőoltás

2013.03.10. 01:50 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

Szomszédja tanácsot kér Öntől. 60 éves, krónikus keringési betegségben szenved, az ősz végén háziorvosánál jelentkezett vérnyomásának ellenőrzése miatt. Orvosa javasolta az influenza elleni védőoltás beadását.

Tájékoztassa a beteget az influenza megelőzésének fontosságáról a megadott szempontok szerint!

- egészség, betegség definíciója

- védőoltások szerepe

- nem kötelező védőoltások ismertetése

- infekciók megelőzésének módjai

 

 

Egészség definíciója:

Az egészség a teljes testi, szellemi és szociális jólét állapota, s nem csupán a betegség, a nyomorékság hiánya.

 

 

 

A betegség definíciója:

Betegségről akkor beszélünk, ha a megváltozott reakcióképesség következtében a szervezet nem képes elhárítani a károsító tényezőket.

A betegség lefolyása szerint lehet heveny, rövid ideig tartó(2-4hét), és heves, főleg szubjektív tünetekkel jár. Fél heveny megbetegedések 4-6 hétig tartanak, a tünetek kevésbé erőteljesek. Ha a kóros állapot hónapokig, évekig eltart, idült lefolyású a betegség, a tünetei kevésbé szembetűnőek.

A kóros állapot lezajlása után, a tünetek teljesen megszűnhetnek, részleges gyógyulásnál szervi, vagy működési károsodás marad vissza. A betegség legsúlyosabb kimenetel a halál.

 

Védőoltások szerepe:

Szervezetünket védekező rendszer óvja a bejutott idegen anyagok károsító hatásától. Ha az egyénben lezajlik a fertőzés, a megbetegedéseket okozó mikrobával szemben ellenanyagok termelődnek. Az így kialakult állapotot, természetes immunitásnak, védekezésnek nevezzük. A fertőzések elleni védettség másik formája, a mesterséges immunitás, amikor az egyén védőoltásokban részesül.

A védőoltások célja az, hogy a védettséget a betegség lezajlása nélkül alakítsák ki a szervezetben.

A védettség kialakításának két alapvető formája:

  1. aktív immunizálás – elölt vagy gyengített kórokozót, ill. a kórokozó hatástalanított méreganyagát juttatják a szervezetbe. A védőoltás beadása után kb.2 hét alatt alakul ki, és tartós védettséget biztosít. Hatásukat emlékeztetőoltással hosszabbítják meg.
  2. passzív immunizálás – kész ellenanyagot juttatnak a szervezetbe. A hatás azonnal beáll, de viszonylag rövid ideig, kb.1 hónapig tart, majd felbomlanak.

Betegségek, amelyek ellen védekezhetünk:

TBC-tuberculosis – gümőkor – Leggyakoribb fertőzés, „magyarkór”-nak is nevezték. A BCG oltás nyújt védettséget, melyet 6 hónapos korban adnak be. A beadás helyén borsónyi, váladékkal telt bőrelváltozás jön létre, mely pörkösödéssel, majd heggel gyógyul. Ha ezt nem látjuk, akkor a védettség nem alakult ki a szervezetben, így meg kell ismételni.

Hib – hepatitis influenzae b – A vírus légúti fertőzést okoz, hatására súlyos elváltozások jöhetnek létre a tüdőben, izületekben is.

Torokgyík – diftéria – Léguti fertőzés, halált is okozhat, főleg kisgyermekkorban gyakori.

Szamárköhögés – pertussis – Súlyos bakteriális légúti fertőzés, mely kínzó köhögési rohamokban jelentkezik, és nagyon megterheli a szervezetet.

Merevgörcs – tetanusz – Kórokozója anareob baktérium, mely földdel szennyezett sérüléseken keresztül jut a szervezetbe, ahol oxigén –hiányos környezetben hamar súlyos helyi és általános elváltozásokat okoz. Gyakran halálos kimenetelű.

Járványos gyermekbénulás – Poliovírus okozza, mely az emberi szervezetből széklettel ürül, maradandó károsodásokat okozhat. Ellene az IPV és az OPV injekciós és szájon át bejuttatható védekezésre van lehetőség, így világszerte csökkent a megbetegedések száma.

Mumpsz – fültőmirigy gyulladás – Vírus által okozott, cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés, amely súlyos szövődményekkel (süketség, here-és petefészek gyulladás, sterilitás) gyógyulhat.

Kanyaró – morbilli – Vírus okozta fertőzés. Jellemzője a magas láz, légúti és bőrelváltozások, halálhoz isvezethet.

Rózsahimlő – rubeola – enyhe lefolyású vírusfertőzés. Ritka szövődménye az agyvelő gyulladása. Magzatkárosító hatása van (fejlődési rendellenességek).

MMR (mumpsz – morbilli – rubeola) injekciós készítmény véd a három fertőzés ellen.

B típusú fertőző májgyulladás – hepatitis B – Vivőanyagai a testnedvek: vérrel, szexuális úton, intravénásan alkalmazott kábítószer beadásával terjedhet. Kötelező a védőoltás 14éves korban, közép és felsőfokú iskolában, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, tűzoltóknak.

 

Az életkorhoz kötött kötelező oltások:

-          folyamatos védőoltások – a gyermek életkora határozza meg.

-          Kampányoltások – az iskolai osztály határozza meg.

 

Ajánlott védőoltások:

Gyakoriak az olyan fertőző megbetegedések, amelyek ellen már van védőoltás, de bejuttatása nem kötelező. Ha az egyén fokozottan ki van téve a fertőzésnek, ajánlott a beadatása.

Fertőző májgyulladás A – hepatitis A - járványszerűen kialakuló fertőzés, terjesztője az emberi testváladék.

Influenza – cseppfertőzéssel terjedő vírusos megbetegedés. Gyakran világjárvány. Veszélye a szövődményekben rejlik. Évente lehet védőoltást kapni.

Bárányhimlő – varicella – 9 hónapos korban kérhetik a védőoltást.

Gennyes agyhártyagyulladás - meningitis – baktérium okozza, szövődményei súlyosak.

Kullancsos agyvelőgyulladás – szezonális jellegű, vírus okozta fertőzés. Véráram útján jut az agyba.

 

Nem ajánlott a védőoltás beadása:

-          Lázas állapot

-          Legyengült, károsodott ellenálló képesség

-          Rosszindulatú elváltozások

-          Súlyos oltási szövődmények korábbi előfordulása

-          Terhesség

 

 

Oltási károsodás:

Beadás után 3-18. nap között szokatlan aluszékonyság, közönyösség, nyugtalanság, hányinger, láz, látható ok nélküli sírás, rémület, bőrelváltozás.  Orvoshoz kell fordulni!

 

Infekciók megelőzésének módjai

 

Személyi higiéne.

Fertőtlenítés, melynek célja a környezetbe került kórokozók elpusztítása vagy fertőzőképességük csökkentése. Pl. padlók és felületek lemosása, fehérneműk, törölközők áztatása, vasalás, fertőtlenítő szerek alkalmazása.

Szűrővizsgálatok

Általánosan:

-          Helyes táplálkozás

-          Megfelelő mozgás

-          Sresszkezelés, stressztűrés

-          Kiegyensúlyozott szexualitás

-          Drogtagadás

-          Rendszeresen ellenőriztessük egészségi állapotunkat

-          Megfelelő tisztálkodás, öltözködés

-          Megfelelő időbeosztás

-          Lelkünket, szellemünket gondozzuk, kultúrálódjunk.

Címkék: betegségek felvilágosítás modul egészségfejlesztés szóbeli egészségnevelés Egészségmegőrzés vizsgafeladatai Védőoltások vedooltasok

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtetel.blog.hu/api/trackback/id/tr775125475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása