Friss topikok

Állandó oldalak

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

10.tétel Család tervezés

2013.03.13. 07:52 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

A helyi általános iskola megkeresi azzal a kéréssel, hogy a 8. osztályos tanulóknak családtervezéssel kapcsolatos előadást tartson. Ön elvállalja.

Tervezze meg az előadást!

A feladat megválaszolása során az alábbi szempontokra térjen ki:

- kapcsolatfelvétel, társas kapcsolatok kialakítása, barátság, szerelem, család, családalapítás

- a férfi, női nemi szervek

- a nemi szervek higiénéjének jelentősége, a szexuális élet higiénéjének főbb szempontjai

- motiváció, érdeklődés fenntartása az ismeretek elsajátításában

- egyénekkel, csoportokkal történő munka

 

Társas kapcsolatok

 

Család:

 Az emberek általában családban nőnek fel, s legtöbben felnőttként is az általuk alapított családban élnek.

A  család fő funkciói:

  • gazdasági
  • fogyasztói
  • reprodukciós
  • szocializáló-nevelő
  • regeneráló-ápoló

Jelentős szerepe van a családon belüli belső kommunikációnak és metakommunikációnak! Erősítheti vagy gyengítheti a családi kapcsolatot (hitelesség).

Erősítő kapcsolatok:

  • helyes életvezetési minták követése
  • családi hagyományok őrzése, ápolása
  • a családi kapcsolat a szeretetre épül
  • pozitív szülői minta
  • a családban sajátíthatja el a gyermek a társas viselkedés szabályait, szocializációs hatás révén
  • pozitív értékrendszer erősíti a személyiséget
  • Modellt nyújt a gyermek számára és a család többi tagjai részére is.
  • Prevenciós szemlélet követését, helyes egészségi magatartás kialakítását az egészséggel-betegséggel kapcsolatos családi szocializációs hatások határozzák meg.

Szülők és gyermekek között könnyen támad konfliktus, különösen a serdülő- és ifjúkorban.

Ilyenkor kezdődnek ugyanis a baráti és partnerkapcsolatok, s egyéb, családon kívüli elfoglaltságok.

A szülő-gyermek kapcsolat a felnőtté válás során megváltozik.

 

Barátságok

A barátságok egész életünkben fontosak.

Mindenkinek sok barátja lehet. Különböző típusú barátságok vannak. A barátok sok időt töltenek együtt, s jól megismerik egymást. A barátság becsületbeli dolog: néha ugyan összevesznek, de aztán kibékülnek és segítenek egymásnak. Fiúk és lányok is lehetnek egymás barátai.

Legtöbb embernek szüksége van barátságra ahhoz, hogy jól érezze magát. A barátság elkezdéséhez, fenntartásához és befejezéséhez különböző készségekre van szükség. Fontos, hogy jól válasszunk barátokat.

A fiatalokra jó hatással lehetnek a mindkét nembeliekkel folytatott barátságok (ám ennek ellenkezője is előfordul). A csoportos együttlétek lehetővé teszik a tizenéveseknek, hogy ismerkedjenek, barátkozzanak egymással.

 

Szeretet, szerelem

A sokféle szeretet-kapcsolat egész életünk fontos része.

A szeretet mély és meleg érzéseket jelent önmagunk és mások iránt. Magában foglalja a megbecsülést és felelősségérzetet. Sok fajtája van. Különbözőképpen fejeződik ki a szülők, családtagok, barátok vagy kedvenc háziállatok iránti szeretet.

Bárkit sokféleképpen szerethetünk. Önmagunk elfogadása erősíti a szeretet-kapcsolatokat. Az ember képes szeretetet adni és elfogadni.

A szeretet nem azonos a szexuális vonzalommal. A „szerelembe esés” érzései különböznek a régebbi kapcsolatokban érzett szeretettől. Az első szerelem, gyakran az élet, legerősebb érzései közé tartozik. A szerelem fogalmát nehéz meghatározni. Néha nehéz eldönteni, hogy szerelmesek vagyunk-e. Sokan összetévesztik a szerelmet a féltékenységgel.

Szeretni valakit, az élet legnagyobb örömei közé tartozik. Az érett szerelemben közösek az értékek, kölcsönös az elköteleződés és intimitás. A tartós kapcsolat során a szeretet gyakran növekszik.

 

Randevúzás (együttjárás)

Lehetővé teszi a barátság és intimitás élményének átélését.

Ha két tizenéves vagy nem házas felnőtt a szabadidejét rendszeresen együtt tölti, akkor együtt járásról beszélünk. A tizenévesek egyre több időt töltenek barátaikkal és elkezdhetnek randevúzni is. Néha az egyedülálló szülők is randevúznak.

A tizenéveseknek és a felnőtteknek gyakran vannak romantikus (szerelmi) kapcsolataik. Mielőtt elköteleznénk magunkat egy kapcsolatban, előbb egy ideig barátkoznunk kell, hogy jól megismerjük egymást.

Az együtt járás az együtt töltött szabadidőt, együttes élményeket és a szociális készségek gyakorlását jelenti. A szülők általában megszabják, hogy gyermekük mikor kezdhet randevúzni (fiúk és lányok számára nem mindig egyformán). Ha a párok sok időt töltenek együtt kettesben, akkor valószínűbb, hogy szexuális kapcsolatba kerülnek.

A randevúzás tapasztalatszerzési lehetőség a szerelmi kapcsolatok terén. A randevú-partnereknek nincs előírt nemi szerepük, s nem várható el, hogy egymás minden igényét kielégítik. Kapcsolatuk minőségéért mindketten felelősek.

 

A partnerkapcsolatok fejlődése

A szerelmi élmény a felnőttség, az érettség egyik fő kritériumának tűnik a tizenévesek szemében.

A nemek egymáshoz való tényleges közeledése azonban többnyire csoportos helyzetben kezdődik, mert az azonos neműek jelenléte növeli az önbizalmat és oldja a gátlásokat. Serdülőkorban gyakoriak a csoportos randevúk is.

Az első szerelem legnagyobbrészt 14-16 éves korban jelentkezik és ritkán tartós. Az ilyen korúak ugyanis még nem rendelkeznek a harmonikus szerelmi kapcsolathoz szükséges, lelki érettséggel. Személyiségük ebben az életkorban még elég labilis és változó.

A tartós partnerkapcsolat komoly lélektani teljesítmény. Előfeltétele a felnőttes nemi szerep elsajátítása. A partnerkapcsolat beválásának másik fő tényezője a kölcsönösségen alapuló, egyenrangú, vagyis szimmetrikus kapcsolatokra való képesség. Ez bonyolult lelki mechanizmus, amelyben az empátiának is nagy szerepe van, mint az alkalmazkodás eszközének. Másik eszköze a problémák megbeszélése, az őszinte önfeltárás és a másik türelmes meghallgatása.

Partnerkapcsolatról akkor beszélhetünk, ha a partnerek már nem véletlenül, hanem szándékosan és többé-kevésbé rendszeresen találkoznak, közös programok és együttes élmények céljából.

Az együtt járás egyik fő motívuma a szexualitás, de ezen kívül még sok más motívum is szerepet kaphat benne.

A randevúzásnak egyébként többféle funkciója lehet: Például sikerélményeket biztosít, így erősíti az önbizalmat. Mások a randevúzás tapasztalatszerző jelentőségét hangsúlyozzák: növeli az egyén összehasonlítási alapját és személyi presztízsét, alakítja a partnerideált.

A partnerideál mintája az ellenkező nemű szülő. Kialakulása a kisgyermekkorban kezdődik; fontos állomása az Ödipusz konfliktus, de minden barátság vagy szerelem alakít rajta. A folyamat a serdülőkorig jórészt tudattalan, s aztán is csak részben tudatosodik. Sokan még felnőttkorban sem tudják megmagyarázni, miért részesítenek előnyben bizonyos típusú partnereket, vagy milyen partnert tartanak magukhoz illőnek - és miért. Ebben közrejátszik, hogy a reális partnerideál, önismeretet feltételez. A tizenévesek többsége megreked a külsőségeknél (testalkat és csinosság stb.). Ez egyik fő oka a szerelmi csalódásoknak.

 

Házasság: életre szóló elköteleződés

Törvényes elkötelezettség, amelyben két ember összekapcsolja életét, és rendszerint családot alapít.

Két ember azért házasodik össze, mert szeretik egymást, és együtt kívánnak élni. Országunkban az emberek általában maguk választják házastársukat. Bizonyos kultúrákban a szülők választják ki gyermekük házastársát.

Az egymásnak elkötelezett partnereknek dönteniük kell a szerepek és kötelezettségek megosztásáról. A házasságkötés vallási szertartással is történhet, nemcsak az anyakönyvvezető előtt. A házasságkötés nélkül együttélő párok ugyanolyan elkötelezettek lehetnek egymás iránt, mint a házasok. Szabadon eldönthetik, akarnak-e gyermeket. A tizenévesen kötött házasság felbomlása valószínűbb, mint a később kötötteké. A válás során a családdal kapcsolatos döntéseket (gyermekelhelyezés, tartásdíj stb.) a pár, vagy a bíróság hozza. Egyes vallások tiltják a válást.

A házastársi kapcsolatok változnak, különösen a gyermek (k) születése után. A házasulóknak reálisan fel kell mérniük egymás igényeit és lehetőségeit, családi hátterét és kötöttségeit. Komolyabb konfliktusok esetén szaksegítséget vehetnek igénybe.

 

Szülővé válás

A szülővé válás egyike az élet leggyümölcsözőbb vállalkozásainak.

A felnőttek többsége szívesen vállal gyermeket. A szülővé válás nagyszerű élmény, de sok munkával jár. A gyermeket vállaló szülők felelősek azok gondozásáért, neveléséért.

Nincs minden házaspárnak gyermeke, de azért ok is elégedetten élhetnek. Sok ismeret és készség szükséges ahhoz, hogy valaki jó szülő lehessen. A saját problémáikat rosszul megoldó felnőttek ritkán lesznek jó szülők.

A szülői felelősség apákra és anyákra egyaránt érvényes.

Nem könnyű összeegyeztetni a munkavállalást és a szülői kötelességet. A különböző korú gyermekeknek különböző szülői gondoskodásra van szükségük.

Tizenéves korban szülőségre vállalkozni felelőtlen dolog, mert olyan problémákat hoz magával, amiket szülői segítséggel is nehezen lehet megoldani.

 

Férfi, női nemi szervek

Nemiszervek:

Azokat a szerveket jelöli, amelyek az ember testi nemét döntően meghatározzák. A nemek közötti legnagyobb, anatómiai különbségeket mutatják. Épp ezért nevezik őket az elsődleges nemi jegyeknek.

 

Női nemiszervek

Külső nemiszervek

  • vénuszdomb
  • nagy ajkak
  • kis ajkak
  • csikló
  • hüvelynyílás.
  • húgycső-nyílás
  • szűzhártya

Belső női nemiszervek:

  • a két petefészek (petesejtet és hormonokat termelnek)
  • a két petevezeték,
  • a méh
  • hüvely

 

 

 

A női mellek

Bár a gömbölyded női mellek szűkebb értelemben nem nemiszervek, általában fontos szerepet játszanak a szexuális vonzalom és izgalom terén. Ezen kívül persze az újszülött táplálását szolgálják. A mellek tehát szerepet kapnak az erotikában éppúgy, mint a fajfenntartásban.

A női mellek két párnája zsírból és kötőszövetből áll, s bennük tejmirigyek találhatók. A szülés után ezek a mirigyek tejet termelnek, amit aztán az emlőbimbókon keresztül adnak le. A mellbimbók simaizmokat és sok idegvégződést tartalmaznak. Ezért érintésre érzékenyek, s szexuális izgalom hatására merevednek. A mellbimbók udvara rózsaszín, a terhesség révén - és alatt - azonban sötétebbé válik. Az emlők a pubertás során hormonális hatások révén fejlődnek ki. Alakjuk és méretük örökletesen meghatározott.

 

A menstruációs ciklus

 

Menstruációs ciklus 3 fázisa:

1. Az ovuláció előkészítése
2. Az implantáció előkészítése
3. Menstruáció

A nő a serdülőkorban válik fogamzóképessé, s ezt a képességét a változás korában veszti el, kb. 50 éves korában, vagy nem sokkal később. Mindenesetre, a fogamzóképes éveiben is csak havonta egyszer, viszonylag rövid ideig eshet teherbe, amikor az egyik petefészke érett petesejtet termel.

 E folyamat havonta történő ismétlődését és az ezzel kapcsolatos testi változásokat nevezik női (menstruációs) ciklusnak. Legfontosabb külső jele a hüvelyből történő havi vérzés, a menstruáció. Ezért beszélünk menstruációs ciklusról.

A megtermékenyítés csak az ovuláció utáni 24 órában lehetséges. Ha a petesejt ebben az időszakban nem találkozik egy spermiummal, akkor elhal és felbomlik. Minthogy nem kerül sor implantációra, nincs szükség a vastag endometriumra, így az hamarosan felbomlik és a hüvelyen keresztül kilökődik. A kilökött anyag főleg nyálkából, szövet-maradványokból és különböző mennyiségű vérből áll. Ez az un. menstruáció általában 3-5 napi tart.

 

Első és utolsó menstruáció

A legtöbb lány 11-13 éves kora között éli át első menzeszét. Előfordulhat, hogy utána több mint egy hónap telik el a következő menstruációig. Ebben a korban ugyanis a menstruációs ciklus még szabálytalan. Csak később áll be a megbízható sorrend. A nők menstruációs ciklusának időtartama 28-35 nap. Azonban szabálytalanságok bármikor előfordulhatnak, s ezek is normálisak. Az idősebbé válással a szabálytalanságok gyakoribbá válnak, s a változás éveiben a menstruáció teljesen megszűnik. Ezt követően beszélünk menopauzáról.

 

Rossz közérzet a menzesz előtt és alatt

"Periódusa" alatt egy nőnek rossz közérzete lehet, például fejfájások, hátfájások vagy alhasi görcsök miatt. Egyes nőknél ezek a tünetek már néhány nappal a menzesz előtt jelentkeznek. Az ilyen "premenstruális" panaszok általában gyógyszerekkel megszüntethetők, vagy legalábbis enyhíthetők. Csak ritkán kell a megszokott napirenden változtatni. A menstruáló nő akár sportolhat is.

 

Tamponok és intimbetétek

Napjainkban sok nő hord tamponokat menstruációja alatt. Ezek vattából, vagy más, szívóképes anyagból készülnek. A hüvelybe kerülnek, ahol felszívják a menstruációs folyadékot. Amíg elég gyakran cserélik őket, addig használatuk viszonylag problémátlan. Mindenesetre ennek során előfordulhatnak bakteriális fertőzések, s így az orvosok inkább az intimbetétek használatát ajánlják, mert azok a vulvára helyezve meggátolják a kórokozók hüvelybe kerülését. Erősebb havi vérzésnél ezek megfelelőbbek.

Férfi nemiszervek


Külső nemiszervek:

  • Pénisz (Hímvessző)
  • Fityma
  • Makk
  • Húgycsőnyílás
  • Herezacskó

 

Belső nemiszervek

  • Ondóvezeték
  • Herék (csirasejteket és hormonokat termelnek)
  • Ondóhólyag (egy pár)
  • Ondóvezeték
  • Mellékherék
  • Húgyhólyag
  • Dülmirigy (prosztata)
  • Húgycső
  • Cowper-mirigy (egy pár)

 

A nemi szervek higiéniája:

A személyi higiéné az egyénre vonatkoztatott, életkori sajátosságoknak megfelelő, helyes egészségügyi szokások összessége.

 

Nőknél a hüvely felől a végbél felé haladva, hogy a végbél baktériumai ne jussanak be a hüvelybe. Nagy gondot kell fordítani a menstruáció alatti higiénére. Tampon használat esetén, gyakran cseréljük (váladékpangás) és ha lehet, csere esetén mosakodjunk meg.

A hímvesszőnél a makk bőrét (fityma) visszahúzva, mert alatta könnyen meggyűlik a fityma belső lemeze által termelt faggyú, és bomlása gyulladást okozhat.

Közösüléskor a partnereinket ne váltogassuk, használjunk óvszert, mosakodjunk előtte és utána. Az altest legalkalmasabb tisztálkodási berendezése a bidé. Ha bármilyen problémát észlelünk, azonnal keressük fel az orvot, hiszen jobb a megelőzés, de ha baj van, a korai kezelés eredményesebb.

  • Használj gumióvszert, megfelelő minőségű óvszert használva a fertőzés kockázata minimálisra csökkenthető.
  • Szeretkezés után mielőbb ürítsd ki a hólyagodat, és mielőbb mosd meg altestedet alaposan, így elkerülhető a húgyhólyag és húgycső gyulladásos betegsége.

 

Motiváció, érdeklődés fenntartása az ismeretek elsajátításában

 

A motiváció kívülről való szabályozása esetén a viselkedés a jutalomtól vagy a büntetéstől függ. A cél a jutalom elérése vagy a büntetés elkerülése.

Ebben az esetben a cselekvést a büszkeség, az önértékelés növelése vagy épen a szégyen, a szorongás elkerülése motiválja. Szabályozás az azonosuláson keresztül ebben az esetben a személy tudatosan érzékelési az adott cselekvés fontosságát, és személyesen is fontosnak tartja.

A tudásra irányuló motiváció: maga a cselekvés, a tanulás, a megértés motivál.

A fejlődésre és alkotásra irányuló motiváció által vezérelt viselkedés öröme az önmagunk meghaladásában és a kreatív tevékenységben van.

A motiváció hiányát valamilyen a cselekvésre és személyre magára vonatkozó hiedelemmel értelmezhetjük:

A képesség hiánya hiedelmek: a személy úgy érzi nincsenek meg benne a cselekvés végrehajtásához szükséges képességek.

A stratégiára vonatkozó hiedelmek: a személy úgy véli, hogy a lehetséges stratégiák úgy sem vezetnek eredményre.

Az erőfeszítésre vonatkozó hiedelmek: a személy úgy véli, hogy a cél elérése túl nagy erőfeszítésbe kerül, amit ő nem hajlandó megtenni.

Tehetetlenség hiedelmek: a személy úgy véli, hogy az erőfeszítései nem hoznak eredményt a feladat nagyságához mérten.

A bejegyzés trackback címe:

https://egeszsegtetel.blog.hu/api/trackback/id/tr785125479

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása