Friss topikok

Állandó oldalak

Naptár

január 2013
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív > >> 
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

3.Tétel | Magas vérnyomás

2013.01.14. 00:20 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

Táplálkozás

A táplálkozás az az összetett élettani folyamat, amelynek során a táplálékot elfogyasztjuk, az megemésztődik, felszívódik, és a szervezetben hasznosul.

A szervezet energiaszükséglete függ az életkortól, a nemtől, a napi tevékenység jellegétől. Az energia nem vész el, hanem átalakul. Ha nem alakul át teljes egészében, akkor raktározódik, döntően zsírszövet formájában. Így ha a felnőtt szervezet testsúlya csökken vagy nő, és ez nem valami betegség következménye, akkor a felvett táplálék és a leadott energia közötti egyensúly megbomlását jelzi. Gyermekek esetében, mivel a szervezetük növekedésben van, természetes a testsúly gyarapodása, de ennek a mértéke is lehet kóros.

A táplálék nemcsak az energiaszükséglet fedezésére szolgál, hanem utánpótlást is biztosít a test anyagának folyamatos újjáépítéséhez, és a kémiai folyamatokhoz.

Energiaegyensúly kiszámítása – testtömegindex segítségével. A kg-ban mért testsúlyt el kell osztani a méterben kifejezett testmagasság négyzetével.

Tápanyagokról

Fehérjék: állati eredetűek megtalálhatóak a húsokban, halakban, tejben tejtermékekben, tojásban, míg a növényi eredetűek pl. a szárazbabban, sárgaborsóban, szójababban.

Zsírok és olajok: A zsírok szobahőmérsékleten szilárdak, míg az olajok folyékonyak

( telítetlen zsírsavak). Az étkezésnél a növényi eredetű olajokat részesítsük előnyben, mert az állati eredetűek, számos idült betegség – szív és érrendszeri, érelmeszesedés, epekő.. – kialakulásának az okai.

Szénhidrátok: Legfontosabb forrásai a gabonafélék, zöldségek és a gyümölcsök.

Az egyes tápanyagok szinte mindig együtt fordulnak elő az élelmiszerekben.

A táplálékot alkotó 3 nagy csoporton kívül, szükség van a normális működéshez vitaminokra és ásványi anyagokra. Lehet kiegészíteni mesterségesen is.

 

Táplálkozásunkat befolyásolja, hogy mennyi és milyen minőségű étel kerül az asztalra.

Alacsony jövedelműek, az olcsó és energiadús élelmiszereket részesítik előnyben, így a mennyiség miatt alultápláltság, a minőség miatt (fehérje, vitamin) hiányállapotok léphetnek fel.

A magas jövedelműek, a zsír és fehérjedús élelmiszereket részesítik előnyben, így túltápláltság alakulhat ki.

Befolyásolja az élelmezést, továbbá:

  • a területre jellemző növény és állatvilág (eszkimók, afrikaiak),
  • elégtelen élelmiszertermelés (háború),
  • vallás (hindu-vegetáriánus, zsidók, iszlám),
  • az élelmiszerek ára és elérhetősége,
  • nemzetközi cégek – reklám
  • mesterséges ízanyagok és élelmiszeradalékok megjelenése.

Közétkeztetés – iskola, munkahely, nyugdíjas otthonok – előnye, hogy a népesség egy csoportjával új ételeket ismertet meg. Az otthoni étkezés előnye, az ismert minőségű alapanyag, a társas kapcsolatok erősítése, a meghittség.

 

Táplálkozási hibák, okozta betegségek és megelőzésük:

A világ népessége kétpólusúvá vált. Az alultápláltak, éhezők jelentik az egyik végletet, és a túltápláltságban szenvedők a másikat. Ez utóbbiak többen vannak!! Mindezek leginkább szenvedői a gyermekek.

Túltápláltságból adódó megbetegedések:

  • Szívbetegség
  • Magasvérnyomás
  • Érelmeszesdés
  • Emlő-, méhtest-, vastagbél-, prosztata-és epehólyagrák
  • Májbetegségek
  • Mozgásszervi betegségek.

Koffein – kis mennyiségben élénkíti a vérkeringést, javítja az agy vérellátását. Nagy mennyiségben drog, álmatlanságot, pszichés zavarokat, ritmuszavart, magas vérnyomást okozhat, fokozza a savtermelést.

Nikotin – tüdőbetegséget, rákot, magas vérnyomást, érszűkületet okoz, oxigénhiányos állapotot, károsítja a magzatot.

 

Mozgásszegény életmód, mint kockázati tényező a magas vérnyomás kialakulásában:

  • Szív-és érrendszer betegségei – Az erek falának rugalmassága, az érfalban található izmok kellő fejlettsége, az ereket borító belhártya kellő simasága, valamint a
  • vérmennyiséget mozgató szív izomzatának kellő ereje és rugalmassága szükséges ahhoz,     hogy szerveink vérellátása jó legyen.  A szív és az agy ereinek betegségei hirtelen és korai halált okozhatnak: szívinfarktus, agyvérzés, agytrombosis.
  • Túlsúly, elhízás – haszon nélküli többletterhelést ró a szívre és érrendszerre, a légző rendszerre, a mozgásszervekre, a vesére, hiszen olyan tömeget kell ellátni vérrel, oxigénnel, olyan tömeget kell mozgatni és tartani, és olyan tömeg anyagcsere végtermékeket kell eltávolítani, kiválasztani, ami nem vesz részt semelyik életfunkcióban sem, hanem csak úgy van. Idő előtt magas vérnyomást, érelmeszesedést, gerinc és az izületek porckopását okozza.
  • Anyagcsere-betegségek – cukorbetegség, magas vérzsírtartalom.

 

Magas vérnyomás betegség

A szív-és érrendszeri megbetegedések jelentik a fejlett országokban a legtöbb problémát. A magyarországi halálozási esetek mintegy 50%-át is e betegségcsoport adja.

E csoportot 3 alcsoportra oszthatjuk:

  • Szívinfarktus
  • Magasvérnyomás-betegség
  • Reumás láz következményeként jelentkező szívelváltozások.

 A számszerű növekedésen túl, lényeges szempont, hogy míg néhány évtizeddel ezelőtt a 60 évesek voltak a veszélyeztetett korosztály, mostanra már a 40 év körüliek betegszenek meg. Az okok igen összetettek. A zsúfolt, rohanó városi környezet komplexen kórokozónak tekinthető. Szerepet játszik a túlfeszített életmód, a zaj, a légszennyezettség, a helytelen, túl zsíros táplálkozás, a dohányzás, kávézás, alkoholizálás.

Nagy hangsúlyt kell kapni az egészségnevelésben a prevenciónak, hogy csökkenjen a dohányosok és az alkoholt fogyasztók száma, előtérbe helyeződjön a helyes táplálkozás és a mozgás hatékonysága.

 

Az abnormálisan magas vérnyomás a hypertónia. Két alapvető kórélettani állapot szerepel benne: az arteriosclerosis (az érfal rugalmasságának az elvesztése) és az atherosclerosis

( koleszterin plakkok lerakódása).

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos hypertoniát.  A másodlagos  magasvérnyomásnak, valamilyen más oka van, mint pl. a mellékvese-daganat, vesebetegség, terhességi toxaemia, vagy fokozott koponyaűri nyomás.

Elsődleges magasvérnyomás: Ha valakinek a diasztólés értéke 90Hgmm-nél magasabb. Évekig tünetmentes maradhat, így nehezen ismerhető fel, ha valaki nem ellenőrizteti a vérnyomását rendszeresen.  Hosszú időn át fennálló hypertónia, károsítja a szívet, a vesét, az agyat és a szemet. A szívizom tömegében megnő., a veseszövet hegesedik, az agy artériái elszakadhatnak, elváltozások keletkezhetnek a retina erein. Ezek az elváltozások légszomjat, veseelégtelenség jeleit, fejfájást, ájulást, vagy szédülést, látászavarokat okozhatnak.

Kezelés: Vérnyomáscsökkentő és vizelethajtó gyógyszerek, életvitel megváltoztatása (kulsszó a mérséklés), rendszeres testmozgás, aminek kellemesnek és nem megerőltetettnek kell lennie. A diéta fontos része a kezelésnek, hiszen az elhízás a magasvérnyomás járulékos része. Alacsony kalória tartalmú étrendre és csökkentett só bevitelre van szükség.

A magasvérnyomás egy súlyosabb formája, a malignus hpertonia, amely hirtelen kezdődik és gyorsan progrediál. Általában a 40 éven aluliaknál jelentkezik, tünete a fejfájás és a szédülés.  Ha a kezelés nem kezdődik meg azonnal, vesekárosodás lép fel. Szövődménye lehet a hypertonia krízis, amely sürgősségi beavatkozást igénylő kórkép. Tünetei: súlyos fejfájás, tudatzavar, hányinger, hányás, coma. Kezelése: gyógyszerek, diéta, stressz csökkentés. Ha nem sikerül a kezeléssel a vérnyomást normalizálni, és szinten tartani, a beteg valósznűleg nem él 2 évnél tovább.

 

Bebizonyosodott, hogy az emelkedett vérkoleszterin-szintű emberekben a magas vérnyomás,az érelmeszesedés, illetve az infarktus egyértelműen gyakrabban fordul elő.

A koleszterin a szervezetben két forrásból keletkezik. Egyrészt kívülről jut be a szervezetbe, elsősorban az állati eredetű táplálékok útján. Másrészt a szervezet saját szintézise által, a minden sejtben található kis koleszteringyár termékeként. Mindebből rögtön következik az a gondolat, hogy a koleszterin szintjét kétféleképpen lehetséges csökkenteni: egyfelől a táplálék koleszterin tartalmának csökkentése, másfelől a belső szintézis csökkentése útján. Magyarországon rendkívül magas a naponta bevitt koleszterin és neutrális zsír mennyisége, amely elsősorban a klasszikus, hagyományos, magyar étrendnek köszönhető. Ez az étrend tartalmaz belsőségeket, zsíros húsokat és soktojásos tésztaféléket.

A koleszterinszegény diéta legfontosabb összetevői közé a zöldségek tartoznak, amelyek nem tartalmaznak koleszterint.

A diéta fontos összetevője:

  • A zsírbevitel, ill. a telített zsírok bevitelének csökkentése (A zsírbevétel legyen kvesebb, mint  a bevitt kalória 30%-a.Kerülendő: vaj, magas zsírtartalmú tej, zsíros sajt, tejszín, zsíros hús, feketekávé)
  • Magas fehérje és alacsony zsírtartalmú húsok fogyasztása (Javasolt: hal, csirke, pulyka, borjú, bárány.
  • Összetett szénhidrátok és növényi rostok arányának növelése (naponta 35g, Javasolt: mindenfajta zöldség, gyümölcs (friss vagy fagyasztott), magas rosttartalmú ételek).
  • A koleszterinbevitel erőteljes csökkentése < 300 mg/nap (Engedélyezett: 2 tojás hetente vagy máj havonta 1-2 alkalommal).
  • A kalóriabevitel kb. 10-15 %-a egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból álljon (Javasolt: oliva- vagy egyéb növényi eredetű olajok fogyasztása).

 

Mozgásprogram és kondicionálás a magasvérnyomás kezelésében

Bizonyítottnak tekinthető, hogy a testmozgás, testedzés, sport a szervek felépítését, szerkezetét, működését befolyásolni tudja. Ez a hatás lehet kedvező, de nem megfelelően adagolva lehet káros is. A rendszeres testmozgás minden életkorban és mindkét nemben jótékony hatású, már mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás is javítja az egészségi állapotot (30 perc gyaloglás naponta). A napi mozgás kismértékű növelése révén is javul a teljesítőképesség és az élet minősége.

Amikor a magas vérnyomásos és túlsúlyos beteg rendszeres testmozgásba kezd, orvosi konzultáció során alakítják ki az egészségi állapotnak megfelelő, egyéni edzéstervet, mozgásprogramot, amely más szempontok alapján készül, mint a sportolók edzésterve. A mozgásprogramba sorolható minden olyan tevékenység, amely megmozgatja tagjainkat (pl. gyaloglás, kocogás, biciklizés).

Az edzésterv kialakításánál figyelembe veendő tényezők közé tartozik az elérhetőség, a fokozatosság, a biztonság, a hatékonyság és az élvezetesség. Az elérhetőség kétféle értelmezése szerint a sportolási lehetőség otthon vagy a lakóhely környezetében földrajzilag legyen elérhető és az egyén anyagi lehetőségeit se haladja meg. A fokozatosság nagyon fontos a mozgás bevezetésekor és a gyakorlatok összeállításánál. A gyakorlatok száma és nehézségi foka az edzettségi állapotnak megfelelően növelhető. Ezért a mozgásprogram megkezdésekor a biztonságosság érdekében meg kell határozni a mozgás intenzitását, időtartamát és gyakoriságát. Az edzéstervnek minden esetben egyénre szabottan hatékonynak kell lennie, mert ily módon tudjuk biztosítani az egyensúlyt a mozgás intenzitása és időtartama között. A teljesítőképesség fokozatos javulása akkor érhető el, ha olyan mozgásformát választunk, amelynek végzése örömöt okoz.

A rendszeresen végzett testedzés során a szív működése gazdaságosabbá válik, adott tevékenység végzése közben kevésbé emelkedik a vérnyomás. Mindezek következtében nagyobb terhelést képes a beteg panaszmentesen teljesíteni.

Mozgásprogram:

 - Csak akkor végezzen testmozgást, ha jól érzi magát.
 -  Ne végezzen intenzív testmozgást közvetlenül étkezést követően.
 - Vegye figyelembe az időjárási tényezőket.
 - Viseljen megfelelő ruházatot, cipőt.
 - Ismerje korlátait, rendszeresen kérdezze meg orvosa véleményét.
  - Válasszon egyéniségének megfelelő mozgásformát.
 - Figyeljen a mozgás közben jelentkező tünetekre.
 - Ne végezze a mozgást kimerülésig.
 - Mozgásprogramját kezdje fokozatosan.

 

Egészséges táplálkozás

-          Változatosság

-          Kevésbé zsíros ételek

-          Sószegény ételek

-          Maximum heti 1x – édesség, sütemény

-          Napi tejtermékfogyasztás

-          Naponta többször, zöldség és gyümölcs

-          Barna kenyér

-          Naponta 4-5-szöri étkezés, mértékkel

-          Folyadékfogyasztás – ivóvíz, ásványvíz.

 

Szűrővizsgálatok

Az orvostudomány és a technika fejlődésével, a különböző vizsgálati módszerek és gyógyító eljárások lehetővé tették egyes betegségek korai felismerését, sőt nem egy esetben az elváltozások kialakulása is megakadályozható.

Újszülött-és csecsemőkori szűrővizsgálatok

Születés után, az orvos gondos vizsgálattal ki tudja zárni a fejlődési rendellenességeket, vagy meg tudja állapítani azok meglétét. A testhossz, a testtömeg és a körfogatok (fej, mellkas) mérésének eredményeit a bent tartózkodás végéig folyamatosan ellenőrzik. Az idegrendszer állapotától az újszülött érettségi fokát állapítják meg. Vérvizsgálattal a fehérje – anyagcsere, a szénhidrát-felszívódási zavar, valamint a pajzsmirigy rendellenessége mutatható ki.

A hallószervek állapotát az első életnapokban vizsgálják.

A csípőizület: Élettani körülmények esetén a combfej és az azt befogadó medencecsonti vápa megfelelően illeszkednek egymáshoz, a combredők és farredők a hason fekvő csecsemőnél szimmetrikusan helyezkednek el. Kóros esetben a csípőizület mozgása korlátozott. A csípőizület ultrahangos vizsgálata a 3. héttől végezhető, a 4.hónaptól, Rtg is készülhet. Korai felismerés esetén terpeszpelenkázás,Richi-heveder alkalmazása, hason fektetés ajánlott, valamint gyógytorna. Súlyos esetben műtéti megoldással lehet korrigálni az elváltozást.

Az orvosi vizsgálatok nélkülözhetetlenek, de talán még fontosabb a gondos szülői megfigyelés. Egyes érzékszervi károsodások (pl.látászavar), a fejlődés folyamatos kísérésével vehetők észre.

 

Felnőttkori szűrővizsgálatok

Tüdőszűréskor röntgenfelvétellel kiszűrhetők a tüdőben lévő kóros elváltozások (pl.gümőkor, egyes daganatos megbetegedések).

Endoszkóppal (tükrözésnél alkalmazott száloptikai eszközök) a szervezet belülről is megfigyelhető.  A rosszindulatú elváltozások nagy része az emésztőrendszer alsó szakaszában található, így végbél tükrözéssel hamar felismerhető.

A méh és petefészek állapotát tapintással, tükrözéssel és ultrahangvizsgálattal ellenőrzik. Szükség esetén sejt-és szövettani mintavétel is történik. E szűrés alkalmával az emlőket is ellenőrzik.

Nagy jelentőségű az általános orvosi vizsgálat és szűrés. Ekkor vizeletvizsgálatot, vérnyomásmérést végeznek és ellenőrzik a szívműködést.

2 tétel | Diabétesz

2013.01.14. 00:18 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

Cukorbetegség

A cukorbetegség (magyarul: édes vizelés) a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait.

A cukorbetegség egy olyan állapot, amelyben vagy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint, vagy a sejtek inzulin iránti érzékenysége csökkent, és így a sejtek nem képesek a cukor (glukóz) felvételére. Cukorbetegségről akkor beszélünk, ha a reggeli (koplalás utáni) vércukor szint magasabb, mint 6,7 mmol/l több mint, egy alkalommal. Ha 75g glukóz elfogyasztása után két órával a vércukor szint 11mmol/l felett van, az is diagnosztikus értékű. Ezt a cukorterheléses vizsgálatot akkor szokták végezni, ha egyéb tünetek utalnak a betegségre, de az éhgyomri vércukorszint normális.

Diéta jelentősége

A cukorbetegség ma még nem gyógyítható betegség. A kezelés élethosszig tart, a vércukor megfelelő szinten tartásával a beteg életkilátásait meghatározó szövődmények, megelőzését jelenti.

A diéta kialakításánál elsődleges szempont, hogy egyénre szabottan alakítsuk ki.

A diabéteszes étrend kb. 20%-ban fehérjéből, 45%-ban szénhidrátból, és 35%-ban zsírból álljon. A napi szénhidrát mennyiség ne lépje túl a 250g-ot.

Az megfelelő mennyiségű és megfelelő tápanyag összetételű ételt, napjában több, minimum 5, maximum 7-8 étkezésre kell szétosztani. Az azonos mennyiségű táplálék több kisebb részre osztva inkább hasznosul, mint raktározódik.

Ajánlott élelmiszerek: rizs, búza, barna kenyér, színes főzelékek, saláták, friss zöldségek, zsírszegény tejtermékek,  sovány túró, sovány húsok, lehetőleg növényi olaj használata (vagy pl. teflon bevonatú edénybe zsírmentesen, ill. grillezve), étkezési korpa (növényi rostok), gyümölcs.

 

A rendszeres testmozgás

A mozgásszegény életmód a civilizált társadalmak legfőbb egészségügyi problémáinak, a legfőbb népbetegségeknek az egyik általánosabb érvényű okozója.

Mozgásszegény életmódját a mai ember nem azzal a szándékkal alakította ki, hogy megbetegítse magát. A mai ember egyszerűen csak él a civilizáció adta lehetőségekkel, s ennek velejárója a mozgásszegénység. Csak használjuk az autót, a liftet, a mozgólépcsőt, a tv-t, a számítógépet –és máris eltöltjük napjainkat úgy, hogy mindennapi tennivalóinkat mozgás nélkül teljesítjük.

Sajnos nagyon sokféle bajnak és betegségeknek okozója a mozgásszegény életmód. Ezek közül vannak olyanok, amikben idő előtt meghalunk, és vannak olyanok is, amelyektől csak rosszabbul élünk.

Mozgásszegény életmód, mint kockázati tényezők a cukorbetegség kialakulásában, az anyagcsere egyensúly felborulása miatt.

A rendszeres testmozgás, hormonális hatásainál fogva jótékony hatással van az anyagcserére, nem is beszélve a testsúly könnyebb kontrollálásáról.  A cukorbetegek nagy része túlsúlyos, így a súlyfelesleg ledolgozása önmagában is sokat tud javítani a szénhidrát anyagcserénken.

 

 

 

 

A cukorbetegség leggyakoribb szövődményei:

  • Retinopátia: A szem ideghártyájának (retina) károsodása fokozatos látásromlást eredményezhet.
  • Nefropátia: A vese kisereinek károsodása, mely fehérjevizelést, magas vérnyomást, végül veseelégtelenséget eredményezhet.
  • Neuropátia: Érzéskiesésekben, fájdalomban, vegetatív működési zavarokban nyilvánul meg.
  • A vegetatív zavarok közé tartozik az impotencia, hasmenés vagy székrekedés, fokozott izzadás, szapora szívverés.
  • Nagyerek betegségei (makroangiopátiák): Fokozott érelmeszesedés alakulhat ki bármely verőérben. Fajtái: a végtagon érelzáródást okozó érelmeszesedés, koszorúér-betegség, agyér-betegségek.

 

A diabéteszes láb ápolása

  • A kiserek keringési elégtelensége miatt feltétlenül gondoskodjunk kényelmes ruházatról, cipőről, melyek segítségével a bőr sérülései megelőzhetőek.
  • Mindennap langyos vízben alaposan mossa meg a lábát, és törölje szárazra a lábujjait is.
  • Hetente 1-2 alkalommal kenje be a bőrkeményedéseit puhító kenőccsel.
  • Körmei egyenesre vágja, ne túl rövidre, a sarkokat ne kerekítse le.
  • Gombásodás vagy legkisebb sérülés esetén azonnal mutassa meg kezelőorvosának.
  • Kényelmes lapos sarkú cipőt hordjon.
  • Mindennap tiszta, puha, középvastag pamutzoknit hordjon.
  • Ne járjon még otthon sem mezítláb.
  • Óvja a lábát, a hideg és meleg hatásoktól.


Megelőzés:

Egészséges életmód!

Főbb követelménye:

-          Személyi higiéné

-          Egészséges táplálkozás

-          Több mozgás

-          Stressz tűrés, stresszkezelés

-          Nem dohányzás

-          Kevesebb alkoholfogyasztás

-          Időben orvoshoz fordulás

Címkék: cukorbetegség modul egészségfejlesztés szóbeli egészségnevelés diabétesz Egészségmegőrzés vizsgafeladatai

1 Tétel | Az allergia

2013.01.13. 00:17 | Setenkedő kisasszony | Szólj hozzá!

A betegség kialakulása

Az emberi szervezetet külső és belső károsító ingerek érhetik. Az egészséges szervezet ezeket a hatásokat helyes alkalmazkodással képes kivédeni. Ha a védekező folyamat valamilyen oknál fogva a szervezet felépítésében vagy működésében megromlik, mindkettőben időleges vagy végleges eltérés alakulhat ki. Ennek következményeként kóros folyamat, megbetegedés jön létre.

Az egészséget veszélyeztető tényezők

Károsító hatásoktól mentes életforma nem képzelhető el, de a veszélyek egy részének elhárítására van mód.

A szervezetet érő kedvezőtlen hatások:

-          Rossz általános és személyi higiéné

-          Mozgásszegény életmód vagy egyenlőtlen fizikai megterhelés

-          Mennyiségében vagy minőségében helytelen táplálkozás

-          Tartós idegrendszeri túlterhelés

-          Káros szenvedélyek

-          Környezetszennyezés

Az emberi szervezetet olyan biológiai, társadalmi, természeti, pszichikai hatások is érik, amelyek bizonyos betegség kialakulásának lehetőségét növelik, ezek a rizikófaktorok.

Kockázati tényezők:

-          Helytelen táplálkozás

-          Mozgásszegény életmód

-          Mértéktelen kávéfogyasztás

-          Alkohol

-          Kábítószer-élvezet

A betegséghez vezető leggyakoribb okok és felosztásuk

Belső okok hatása örökletes és alkati adottságokon alapszik. Általában nem a betegség, hanem annak lehetősége öröklődik. Külön csoportot képeznek a veleszületett megbetegedések, melyek egyik része öröklődik, másik része a méhen belüli fejlődés idején alakul ki.

Az alkat kialakulásában egyaránt nagy jelentőségű az öröklés és az egyéni fejlődés folyamata. Az élet folyamán változik, külső környezet hatására módosul.

A kórfolyamatok megjelenését a nem is befolyásolja. Pl. nőknél gyakoribb az epekő, férfiaknál a gyomorfekély.

A külső okok:

  1. Élettelen kórokok – mechanikai ártalmak (rándulás, törés, zúzódás, rázkódás), elektromos ártalmak, sugárzási ártalmak, a légnyomás változása, kémiai ártalmak (mérgezések).
  2. Élő kórokok – vírusok, baktériumok, egysejtű állatok (fertőző betegségek okai), gombák, ízeltlábú rovarok.

A betegség

Betegségről akkor beszélünk, ha a megváltozott reakcióképesség következtében a szervezet nem képes elhárítani a károsító tényezőket.

A betegség lefolyása szerint lehet heveny, rövid ideig tartó(2-4hét), és heves, főleg szubjektív tünetekkel jár. Fél heveny megbetegedések 4-6 hétig tartanak, a tünetek kevésbé erőteljesek. Ha a kóros állapot hónapokig, évekig eltart, idült lefolyású a betegség, a tünetei kevésbé szembetűnőek.

A kóros állapot lezajlása után, a tünetek teljesen megszűnhetnek, részleges gyógyulásnál szervi, vagy működési károsodás marad vissza. A betegség legsúlyosabb kimenetel a halál.

A betegség hatása az egyénre

Az objektív és szubjektív elváltozások csökkentik a teljesítőképességet, megzavarják az életritmust. Hosszan tartó betegségeknél a megváltozott szervi működés az egyén pszichés működését is megváltoztatja. Nemcsak az egyénnek, hanem a családnak, a munkahelynek is alkalmazkodnia kell a beteghez, a betegséghez.

A rizikófaktoroknak nagyon jelentős a szerepe az ún. pszichoszomatikus megbetegedések kialakulásában is. A fokozott lelki megterhelés hatására különböző szervi vagy működésbeli elváltozások jönnek létre, és betegségek alakulhatnak ki. Pl. érrendszeri elváltozások, magas vérnyomás, gyomorfekély, szívizomelhalás.

 

 Légzőrendszeri megbetegedések kialakulásának tényezői, következményei

A légző rendszer folyamatosan érintkezik sokféle mikroorganizmussal. A légző rendszer felső részeinek bizonyos részei felveszik a mikroorganizmusokat, hogy így védjék az alsó légutakat. A szervezet természetes védekezése nem mindig hatékony, főleg, ha az egyén ellenálló képessége kicsi. A légző rendszer fertőzése gyakori megbetegedés. Számos formája nem súlyos, és csupán pihenést és tüneti kezelést igényel. Mindig fennáll azonban annak lehetősége, hogy az enyhe fertőzés súlyossá válik. Általában minél alsóbb részén van a légutaknak a fertőzése, annál súlyosabb. A légző rendszeri fertőzések kezelésének fontos része az, hogy megelőzzük a felső légúti fertőzésnek a lefelé, a tüdőbe való terjedését.

Ismétlődő meghűlések arra figyelmeztetnek, hogy növelni kell az általános egészségi állapotot: optimális táplálkozás, több pihenés, a stressz csökkentése, alkohol fogyasztás mérséklése és a dohányzás abbahagyása.

 Kockázati tényezők:

  • Helytelen táplálkozás
  • Mozgásszegény életmód
  • Alkohol
  • környezetszennyezés
  • allergének
  • foglalkozási ártalmak (porártalmak,hideg, klimatikus környezetben végzett munka)

Szövődmények:

  • Hörghurut (bronchitis)
  • Tüdőgyulladás (pneumonia)
  • Tuberculosis (gümőkor)
  • Krónikus obstruktív (elzáródásos) tüdőbetegségek: Asthma, Krónikus bronchitis, Hörgőtágulat, Tüdőtágulás, Tüdőrák

 

Szűrővizsgálatok

Az orvostudomány és a technika fejlődésével, a különböző vizsgálati módszerek és gyógyító eljárások lehetővé tették egyes betegségek korai felismerését, sőt nem egy esetben az elváltozások kialakulása is megakadályozható.

Újszülött-és csecsemőkori szűrővizsgálatok

Születés után, az orvos gondos vizsgálattal ki tudja zárni a fejlődési rendellenességeket, vagy meg tudja állapítani azok meglétét. A testhossz, a testtömeg és a körfogatok (fej, mellkas) mérésének eredményeit a bent tartózkodás végéig folyamatosan ellenőrzik. Az idegrendszer állapotától az újszülött érettségi fokát állapítják meg. Vérvizsgálattal a fehérje – anyagcsere, a szénhidrát-felszívódási zavar, valamint a pajzsmirigy rendellenessége mutatható ki.

A hallószervek állapotát az első életnapokban vizsgálják.

A csípőizület: Élettani körülmények esetén a combfej és az azt befogadó medencecsonti vápa megfelelően illeszkednek egymáshoz, a combredők és farredők a hason fekvő csecsemőnél szimmetrikusan helyezkednek el. Kóros esetben a csípőizület mozgása korlátozott. A csípőizület ultrahangos vizsgálata a 3. héttől végezhető, a 4.hónaptól, Rtg is készülhet. Korai felismerés esetén terpeszpelenkázás,Richi-heveder alkalmazása, hason fektetés ajánlott, valamint gyógytorna. Súlyos esetben műtéti megoldással lehet korrigálni az elváltozást.

Az orvosi vizsgálatok nélkülözhetetlenek, de talán még fontosabb a gondos szülői megfigyelés. Egyes érzékszervi károsodások (pl.látászavar), a fejlődés folyamatos kísérésével vehetők észre.

Felnőttkori szűrővizsgálatok

Tüdőszűréskor röntgenfelvétellel kiszűrhetők a tüdőben lévő kóros elváltozások (pl.gümőkor, egyes daganatos megbetegedések).

Endoszkóppal (tükrözésnél alkalmazott száloptikai eszközök) a szervezet belülről is megfigyelhető.  A rosszindulatú elváltozások nagy része az emésztőrendszer alsó szakaszában található, így végbél tükrözéssel hamar felismerhető.

A méh és petefészek állapotát tapintással, tükrözéssel és ultrahangvizsgálattal ellenőrzik. Szükség esetén sejt-és szövettani mintavétel is történik. E szűrés alkalmával az emlőket is ellenőrzik.

Nagy jelentőségű az általános orvosi vizsgálat és szűrés. Ekkor vizeletvizsgálatot, vérnyomásmérést végeznek és ellenőrzik a szívműködést.

 

Ösztönzés, meggyőzés, jutalmazás, büntetés, példamutatás, értékközvetítés, minta személyiség, pozitív magatartás formáinak kialakításában szerepet játszó módszerek

Ahhoz, hogy megfelelő szerepmodellek lehessünk önmagunk és mások számára, ismernünk kell az egészséges életmód főbb követelményeit, egy életen át fejlesszük egészségkultúránkat és egészségi ismeretünket,, személyiségünket, pozitív énképpel rendelkezzünk.

Egészséges életmód főbb követelményei :

  • Személyi higiéné
  • Egészséges táplálkozás
  • Több mozgás
  • Stressz tűrés, stressz kezelés
  • Baleset megelőzés
  • Kiegyensúlyozott szexualitás
  • Nemdohányzás
  • Kevesebb alkoholfogyasztás
  • Időben orvoshoz fordulás
  • Egészségüggyel való együttműködés
  • Környezet tisztelete és védelme.

Mindazoknak a viszonylag tartós vagy állandó véleményeknek, szokásoknak, ismereteknek, értékeknek, hajlamoknak és az ezekhez tartozó viselkedési módoknak az összességét, amelyek egy embert jellemeznek – énképnek nevezzük.

Fontos, hogy mit gondolunk magunkról, mit gondolnak rólunk mások, és minek alapján alkotunk véleményt.

Életmódnak nevezzük körülményeinket, szokásainkat, amelyek között, és ahogyan élünk, amelyek ránk jellemzőek és meghatározzák egyéniségünket.

Az egészségi ismeret az egyén egészséggel kapcsolatos tájékozottsági szintjét jelzi.

Elsajátítása kisgyermekkortól kezdve folyamatos, pl. ismerje az ember a saját testét, a helyes életmód követelményeit, az egészséget veszélyeztető tényezőket.

Az egészségi készségek az egészségi követelményeket biztosító tevékenységek, amelyek magas fokú begyakorlottságot tesznek lehetővé anélkül, hogy tudatosan ellenőriznénk.

Pl. személyi higiéné, a mozgás, a helyes táplálkozás.

Az egészségi szokás nem más, mint begyakorlott cselekvéssor, amit automatikusan, figyelem ráirányítása nélkül végzünk.

Kialakításának a feltételei:

-          gyermek – család (viselkedési minták)

-          következetesség (mindig ugyanolyan formában)

-          utánzás

-          ne legyen kényszer

-          megszilárdítás, továbbfejlesztés

-          iskolai nevelés (pl. a hiányosság pótlása)

-          a kortársak befolyásoló hatása

-          tömegtájékoztatás

A választott életmód, így a szokások kialakulása nemcsak az egyéntől függ, hanem gazdasági, társadalmi, kulturális, tradicionális és biológiai tényezőktől is.

A káros szokások megelőzésében a családi nevelés alapvető fontosságú. Ha a családban káros szokások honosodnak meg, az hibás mintát ad a gyermekek számára. (pl. dohányzás,alkoholfogyasztás). Az egészségkárosító élvezeti szerek fogyasztása a „felnőttség” utáni vágy, az önállóság megszerzésére irányul.

A családok belső gondjai és feszültségei megsokszorozzák a családi egészségnevelés problémáját. A válsághelyzetben lévő emberek, gyakran az evésben, ivásban keresik a feloldódást, mozgásviláguk beszűkül, tétlenné válnak.

Az egészséges életmód alapjai:

-          Helyes táplálkozás

-          Megfelelő mozgás

-          Sresszkezelés, stressztűrés

-          Kiegyensúlyozott szexualitás

-          Drogtagadás

-          Rendszeresen ellenőriztessük egészségi állapotunkat

-          Megfelelő tisztálkodás, öltözködés

-          Megfelelő időbeosztás

-          Lelkünket, szellemünket gondozzuk, kultúrálódjunk.

Ez a folyamat minden életkorban más és más tartalmakat hordoz. A kisgyermeket a helyes életmód, életvezetés alapvető szabályait ismerő szülők nevelik, felébresztik bennük az érdeklődést önmaguk és környezetük megismerése iránt. Később bekapcsolódnak a pedagógusok is.

Meg kell tanulnunk, hogyan hozzuk egyenesbe életünket, pótcselekvések, italozás, túlzott gyógyszerfogyasztás, drogok, problémák elől való menekülés elől. Ehhez önismeret, jó kommunikációs készség és lehetséges hibaforrások, csapdák, felismerése kell.

Az önismeret szerepe az egészséges életvezetésben

Környezetünk információbősége, a mindennapokhoz való alkalmazkodás megköveteli, hogy saját negatív és pozitív értékeinket megismerjük, tudatosan cselekedjünk, és belső harmóniánk megőrzésével, sikereink, biztonságérzetünk, elégedettségünk megélésével a társadalom hasznos tagjai lehessünk.

-          Ki vagyok, és mi vagyok?

-          Honnan jöttem és hová akarok eljutni?

-          Kihez tartozom, és ki tartozik hozzám?

-          Mit csinálok, és miért csinálom?

-          Érdemes-e valamit megtenni vagy nem?

Az adott válaszok, segítenek az önismerésben.

Az életmód elemei: a szabadidő és az egészség magatartás

Az életmód meghatározó eleme a szabadidő eltöltésének a módja, amely az egészség-magatartásunkkal szorosan összekapcsolódik, így kihat egészségi állapotunk alakulására is.

A szabadidős tevékenységeknek a modern társadalomban kiemelt szocializációs szerepe van. Serdülőkorban a kortársakkal közös tevékenységek kerülnek előtérbe, ami kihat egészség-magatartásukra is, gondoljunk csak a közösen elfogyasztott alkoholra, cigarettára, drogokra, de ugyanúgy a sportra is.

Az egyénre jellemző, részben a nevelés során, részben a környezet hatására kialakult napi tevékenységek, szokások összességét életmódnak nevezzük.

Életmód olyan magatartások, tevékenységek összessége, amelyeket az adott körülmények között viszonylag szabadon választhatunk meg. Az egyén hozza meg életmódjával kapcsolatos magatartási döntéseit, azonban részben körülményei (kultúra, társadalmi helyzete..), részben személyisége (stresszkezelési képessége, érzelmi motivációja) a választás lehetőségeit erősen behatárolják.

Az életstílusban megnyilvánuló életmódbeli elemek egyszerre tükrözik személyes identitásunkat és társadalmi helyzetünket. A magatartási döntéseknél sokszor nem mindig az egyén belső szükségletei és motivációi szerepelnek legfontosabb okként, hanem például egy csoportba tartozás vágya, vagy a társadalmi pozícióval járó szerepvállalások.

Életmód a kultúra része, az a mód, ahogyan a mindennapi életünket megéljük az adott társadalomban.

A kultúrának azt a részét, amely az egészségünkkel összefüggő magatartásformákat szabályozza, egészségkultúrának nevezzük. Az egészségkultúra tükrözi a társadalomban uralkodó értékrendet, és azt is, hogy ebben az egészség, mint érték, milyen hangsúlyt kap.

Az életvezetés, mint folyamat

A születésünktől a halálig, folyamatosan alkalmazkodnunk kell környezetünkhöz. Életünk elején és gyakran a végén is, mások gondoskodására szorulunk. Természetes törekvésünk, hogy mielőbb önállóak, önellátóak legyünk, sorsunkat megfelelően tudjuk irányítani, és ezt az állapotot minél tovább megőrizzük. Csak megfelelő testi és lelki harmóniában képzelhető el jó életminőség.

Címkék: allergia modul egészségfejlesztés szóbeli egészségnevelés Egészségmegőrzés vizsgafeladatai

süti beállítások módosítása